keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

JP Väisänen:"Suomen sosiaalifoorumi ja ravintola Kaisaniemi hyvä paikka nostaa esille Lähi-idän konfliktia"


Taiteilijoiden rauhanjärjestön PANDIN puheenjohtaja, käsitetaitelija
JP (JUHA-PEKKA) VÄISÄSEN MIELESTÄ Suomen Sosiaalifoorumi 2013 on hyvä paikka keskustelulle ja asialliselle tiedolle Lähi-idän konfliktista.


PANDIN ja Sosiaalifoorumin iltajuhlissa ravintola Kaisaniemessä kuullaan tähän liittyen oivallisesti niin jiddishin kielisiä juutalaisten työläisten lauluja kuin nuoren polven palestiinalaisten räppiäkin. 


PANDIN puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisänen
LÄHI-IDÄN KRIISI AIKAMME KESKEINEN KAHDEN IHMISRYHMÄN YHTEENOTTO

Väisäsen mielestä Lähi-idän kriisi on yksi aikamme keskeisimmistä kahta ihmisryhmää koskettavasta yhteenotosta. ”Se heijastuu tavalla tai toisella myös kaikkiin muihinkin konflikteihin” sanoo Väisänen ja väittää, että Palestiina-Israel konfliktin syvällinen ymmärtäminen auttaa laajemminkin hahmottamaan monia aikamme tapahtumia” joista Väisänen listaa esimerkiksi juuri tällä hetkellä arabimaissa tapahtuvat muutokset ja väkivallan aallot.


Väisänen on sitä mieltä, että Israelin ja palestiinalaisten välisen yhteenoton käsitteleminen yksityisesti ja julkisesti erilaisilla keinoilla ja varsinkin taiteen eri välineillä on oikea tie kohti rauhaisampaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa. 

Konfliktin käsittelemiseen soveltuvat niin keskustelutilaisuudet, kirjoitettu teksti kuin eri taiteiden välineet. Suomen sosiaalifoorumi on oivallinen foorumi edistää asiallista tietoa.


TAIDE VÄLINE YMMÄRTÄÄ KONFLIKTIA


Väisänen kertoo edustamansa järjestön PAND taiteilijat rauhan puolesta pyrkivän toiminnassaan koko ajan keinovalikoiman laajentamista. ”Meille taiteilijoiden edustajana on tietenkin tärkeää saada taiteilijat ja kirjoittajat mukaan edellä mainittuun valistustyöhön” sanoo Väisänen ja on vakuuttunut, että taiteen keinoilla tarjoiltu aineisto tuottaa erityisen syvällisiä oivalluksia yleisössä, ja jättää siihen myös pysyvät merkit.   
Tästä lähestymistavasta esimerkkinä on PANDin hanke taiteilijaresidenssin saamiseksi palestiinalaisalueille. 

Mukanaolo Palestiina-foorumin verkostossa ja toiminnassa puolestaan edustaa toisenlaista lähestymistapaa saman konfliktin ymmärtämisen kasvattamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti